Gepost op

Waarom zou je verpakkingsvrij willen winkelen?

Waarom zou je verpakkingsvrij willen winkelen? Om de strijd aan te gaan tegen de plasticsoep!

De plasticsoep is een groot probleem! De oceanen zitten vol met plastic, de dieren zien het als eten en sterven.

Dit plastic is afkomstig van de schepen zou je denken. Nou dat is dus niet helemaal waar. Het is net zo goed het plastic wat op land rondslingert als zwerfvuil. Via de kanalen en rivieren waar het in waait stroomt het richting de zee. En daar vinden de dieren het, met alle gevolgen van dien.

waaromVolgens Wikipedia: De grootte van de plasticsoep is onbekend, maar wordt geschat op 700.000 km2 tot meer dan 15 miljoen km², (0,41% tot 8,1% van het oppervlak van de Grote Oceaan). Het gebied bevat mogelijk meer dan 100 miljoen ton aan afval.[3] Er zijn ook suggesties dat de plasticsoep in feite uit twee losse gebieden bestaat die met elkaar zijn verbonden. Deze worden ook wel de Westelijke vuilnisbelt en Oostelijke vuilnisbelt (Engels: garbage patch) genoemd. [4]

Charles Moore schatte dat 80% van het afval in de soep afkomstig is van het vasteland, en 20% van schepen.[5] Volgens hem duurt het gemiddeld zo’n vijf jaar voordat afval van de kust van Azië of Amerika de ring bereikt.[5]

Ook op het land zullen er dieren zijn die een ‘lekker’ hapje plastic nemen omdat ze het aanzien voor iets eetbaars!

Om de plasticsoep tegen te gaan moeten we dus met zijn allen zo min mogelijk plastic gebruiken. Maar alles in de winkels ligt, soms zelfs dubbel, verpakt in plastic. Het vermijden is dus best lastig!

Natuurlijk kun je alles ook gewoon aanbieden ter recycling, maar dat is ook heel milieubelastend. Het moet eerst vervoerd worden en vervolgens nog verwerkt. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Dat is waar een verpakkingsvrije winkel in beeld komt. Doordat je alles wat je wilt kopen in je eigen verpakkingen kan doen, voorkom je een enorme berg plastic. Ook ga je voedselverspilling tegen omdat je precies de hoeveelheid kunt kopen die je nodig hebt. 100 gram nodig? Dan koop je dus ook alleen maar 100 gram.

Daarnaast zijn de producten die ik wil gaan verkopen zoveel mogelijk uit de streek. Zo worden er zo min mogelijk voedselkilometers afgelegd, maar ook word de lokale economie gestimuleerd. Waarom zou je van ver halen wat je in de buurt kunt kopen?

Samen kunnen we de strijd aan tegen de afvalberg en zo de wereld een stukje mooier maken. Help je mee?

 

Share

3 gedachten over “Waarom zou je verpakkingsvrij willen winkelen?

  1. Echt vreselijk die beelden van al dat verpakkingsmateriaal en de plastic soup. Ik ben blij dat ik tegenwoordig altijd duurzame tasjes bij me heb. Wat dat betreft vind ik de maatregel van het verbod op gratis plastic tasjes supergoed.

  2. Wat een goed initiatief, ik hoop dat het je gaat lukken!

    1. Ik hoop het ook, maar het word nu wel heel erg spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *